Rinoplasti nedir?

Burun şeklini değiştirmek için yapılan burun estetiği ameliyatları ‘’rinoplasti’’ olarak adlandırılır. Rinoplasti ameliyatının amacı burnun şeklini yüz ile daha uyumlu hale getirmek, nefes problemi varsa bunu düzeltmektir. Bu nedenle hem estetik hem de fonksiyonel komponentleri aynı anda barındıran bir ameliyat çeşididir ve en sık yapılan estetik ameliyatlar arasında yer almaktadır.

Burun Estetiği Kimler İçin uygundur?

Burun estetiği, sağlık problemi olmayan ve kıkırdak-kemik gelişimini tamamlamış herkes için uygundur. Bu nedenle kadınların 18, erkeklerin 20 yaşını tamamlamış olması idealdir. Yaşı ilerlemiş hastalar için ise iyileşme sürecinin daha uzun olabileceği unutulmamalıdır.

Burun Estetiğinde beklentiniz ne olmalı?

Burun estetiğiyle hasta, yüzüyle uyum içinde görünecek bir buruna sahip olabilir. Burun ucu (tip) asimetrileri düzeltilebilir. Burnun septum kıkırdağındaki eğrilikler nefes problemleri giderilebilir. Burun estetiğinde değişimin büyük kısmı iskelet yapının yani kemik ve kıkırdakların yeniden şekillendirilmesine bağlı olduğundan, bu şekillendirmenin nasıl olacağına hasta ile birlikte karar verilebilir.

İletişime Geç

    Burun Estetiği Operasyonu

    Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık olarak 2-2,5 saat sürer. Ancak sekonder veya revizyon olarak adlandırılan ikincil rinoplasti ameliyatları daha uzun sürebilir. Hastaların ameliyat sonrası hastanede bir gece istirahat etmesi önerilir. Ertesi gün gerekli bilgilendirmeler yapılarak hasta taburcu edilir.

    Rinoplasti sonrası İyileşme süreci nasıl olur?

    Hasta 1. ayında büyük ölçüde iyileşmiş görünür ve yüzündeki değişimi fark etmeye başlar. 1. Ayın sonunda artık çok ağır olmayan aktiviteler gerçekleştirmeye başlanabilir. Sonrasında geçen her gün burun daha iyi bir şekil almaya başlar. Altıncı aydan itibaren iyileşme neredeyse tamamlanmış olur. Hasta, spor dahil tüm aktivitelerine devam edebilir. Ancak burun ucundaki şişliğin tamamının inmesi bir seneyi bulabilir. 1. yılın dolmasıyla hastanın son kontrolü yapılarak süreç mutlu bir şekilde tamamlanır.

    Rinoplasti ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

    Hasta, ameliyat sonrası dönemde normal beslenmeye devam edebilir. Ancak ilk hafta tamponlar çıkarılana kadar burun tıkalı olacağından katı gıdaları yutmakta zorluk yaşanabilir. Bolca su içilmesi boğazdaki kuruma hissinin önlenmesine yardımcı olur.
    İyileşme sürecinde kullanılması için yazılan antibiyotik, ağrı kesici, ödem giderici gibi ilaçların tarif edildiği şekilde kullanılması önemlidir.
    Hasta, burun yıkama solüsyonu ve merhemle burnunun günlük bakımını gerçekleştirmeli ve yüzünü yıkarken burun sırtındaki atelin ıslanmadığından emin olmalıdır.
    İlk birkaç gece, hastanın başı birkaç yastıkla yükseltilerek sırt üstü yatma önerilir. Yan yatmak, burnun aşağıda kalan kısmının ödeminin artmasına neden olabilir.
    Ameliyat sonrasında ilk ay koşmak, ağır kaldırmak ve egzersiz yapmak sakıncalıdır. Başı öne eğmekten kaçınılmalıdır. Yürüyüş yapmakta sakınca bulunmaz.

    Operasyon Öncesinde Yapmanız Gerekenler

    Araştırma

    Hastanın muayene sürecinden önce tedavi süreçleri ile ilgili araştırma yapması çok işe yarayabilir. Böylece hasta istek ve beklentileri noktasında kendini daha rahat ifade edebilir. Bu sayede operasyon sonucunda hastanın isteklerine en yakın sonuçlar elde edilmiş olur.

    Konsültasyon

    Hastanın Estetik cerrahla yaptığı ilk toplantıda istek ve ihtiyaçlar belirlenir. Tedavi planlaması için ilk adım atılmış olur. Bu muayenede amaç hastanın aklındaki soru işaretlerine cevap vermek ve gerekli simülasyonları yapmaktır.

    Hazırlık

    Hastanın operasyon sonrasındaki sürecini iyi planlaması gerekir. Hasta, sosyal ve iş hayatına bir süre ara vermek durumda kalacağı için, iş süreçlerini ve aktivitelerini buna göre planlamalıdır. Operasyon sonrası kullanılacak ilaçları mutlaka operasyon öncesinden temin edilmelidir.

    Planlama

    Hastanın operasyondan sonra 1-2 hafta iş ve sosyal hayatından ayrı kalması gerekebilir. Tüm bu süreçlerin önceden düşünülüp ameliyat öncesinden planlanması operasyon sonrasında hastayı daha rahat ettirecektir.

    İlaçlar
    Aspirin ve diğer kan sulandırıcı ilaçların operasyon öncesinde bırakılmış olması önemlidir. Hastanın kullandığı ilaç ve besin takviyelerini muayene esnasında beyan etmesi, operasyona hazırlık sürecinde kullanımının durdurulması için gereklidir. Sigara kullanımının ise 2 hafta öncesinde durdurulması şarttır.
    Destek

    Hasta operasyonda genel anestezi uygulanacağı için , operasyondan sonra araba kullanması sakıncalıdır. Hasta operasyon sonrasında refakatçiye ihtiyaç duyduğundan kendisine yardım edecek bir yakının yanında olması ve destek alması önerilir.

    Operasyon Sonrasında Yapmanız Gerekenler

    Beslenme

    Operasyondan sonra hasta normal beslenmesine devam edebilir. İlk günlerde katı gıdları tüketmek hastayı zorlayabilir daha çok sıvı gıda tüketimi önerilir. İyileşme sürecinde bol su tüketmek faydalı olur.

    İlaçlar

    Operasyon sonrasında ve iyileşme sürecinde ilaçlar, mutlaka doktorunuzun tavsiyesine uyarak kullanılmalıdır.Ağrı kesici ilaçlara ek olarak şişlik azaltıcı ilaçlar da reçete edeilebilir.

    Bakım

    Hasta doktorun önerisi doğrultusunda tuzlu su spreyi ve kremle burnunun bakımını gerçekleştirmelidir. Estetik cerrah operasyondan sonra uygulanması gereken bakımı hastaya açıklar.

    Uyku

    Hasta ilk birkaç gece başı yüksekte olacak şekilde sırt üstü yatmalıdır. Yan ve ya yüzüstü yatmak burnun deforme olmasına ve şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Hasta ameliyattan sonraki süreçte yeterince dinlenmelidir.

    Aktivite

    Operasyon sonrasında ilk hafta koşmak, ağır kaldırmak ve kardiyo egzersizi yapmak sakıncalıdır. Başı öne eğmekten kaçınılmalıdır. Yürüyüş yapmanın bir sakıncası yoktur.

    Dikkat

    Operasyondan en az 2 hafta sonrasına kadar aspirin dahil hiçbir antienflamatuvar ilaç kullanılmamalıdır, iyileşme sürecini önemli ölçüde olumsuz şekilde etkileyeceğinden bu süreçte sigara içilmemelidir.

    Op. Dr.

    Emre Gönenç

    Baygöl

    ile Tanışın

    1983 yılında Bandırma’da doğdum. İlkokulu Bursa Setbaşı İlköğretim okulunda, orta okul ve liseyi Bursa Anadolu Lisesi’nde tamamladım.
    2001 yılında başladığım Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2007 yılında mezun oldum. 2008 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’nde başladığım Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanlık eğitimimi 2014 yılında başarı ile tamamladım. Uzmanlık eğitimim sırasında 2012 yılında Wisconsin Üniversitesi Plastik, Rekostrüktif ve Estetik Cerrahi bölümünde “observer” olarak bulundum. 2014-2018 yılları arasında Kırklareli Devlet Hastanesi’nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah olarak görev yaptım. 2018 Eylül ayında Avrasya Hastanesi Gaziosmanpaşa’da Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah görev yapmaya başladım. 2022 Ocak ayında kendi özel kliniğimi açtım ve mesleğimi kendi kliniğimde icra ederek hastalarıma hizmet vermeyi sürdürmekteyim.

    Tüm Tedavi & İşlemlerimiz ile ilgili  sorularınız için bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

    Nasıl Bir Hizmet Sağlıyoruz

    VIP Transfer
    Hizmeti

    Yurt dışından gelen misafirlerimizi hava alanı - otel - hastane transferlerini VIP araçlarımızla yapıyoruz.

    Otel
    Konaklama

    Anlaşmalı otellerimiz ile ameliyat öncesi ve sonrası konaklamalarınızı organize ediyoruz.

    Hastane
    Süreci

    Tüm ameliyatlarımızı son teknoloji cihazlarla donatılmış hastanelerde uzman ekibimizle birlikte gerçekleştiriyoruz.

    Hasta Yorumları

    Bilgilerinizi İletin Sizinle İletişime Geçelim

      × Doktora Danış